top of page
  • Writer's picturelyutakovadaniela

Защо главата на новороденото изглежда така? Или за невероятния път, който изминава човешкия мозък.



Когато ви напомням, че новороденото бебе не е просто мъничък, “мострен” модел на възрастния човек - имам предвид и това 🤓.

Черепът на бебето, когато тъкмо се е родило, съвсем не е готов с развитието си - костите са много по-меки, не са съединени и са подвижни.


Това дава възможност на главата на нероденото още дете да се движи по тесничкия и наситен с предизвикателства път на раждането. Главата многократно се придвижва, завърта, следвайки механизма на раждането, който превежда детето през тазовите пространства, под силите на контракциите. Но това нямаше как да се случи с един “готов” твърд и “неотстъпчив череп”.

Затова главата на малкия “извънземен” човек разполага с:

✨сутури или шевове - малки пространства между основните кости на черепа, които са изградени от гъвкав материал и позволяват на бебето както да мине през родилните пътища, така и мозъкът му да расте интензивно през първите месеци; затварят се и се превръщат в част от костта около 2 години след раждането;

✨фонтанели - отвори в черепа там където се срещат сутурите, но костите не са се “слели” все още, те се усещат мекички, когато ги докоснете и с времето и растежа се затварят, проследява се състоянието им и се предписва подходяща доза витамин D от педиатър;

* относно фонтанелите: може да се забележи, че пулсират, което е нормално, но може и да изглеждат хлътнали - което вече е повод за притеснение, ако са понамалели мръсните пелени и има проблем покрай храненето, тъй като се случва при дехидратация и е вероятно да означава, че бебето не е поело достатъчно течности.

✨понякога, при по-дълги или затруднени раждания, може допълнително да изглежда “различна” главата поради образуването и на “подутини”. Ако се посъбере течност в скалпа на бебето, caput succedaneum, или кръв под скалпа - cephalohematoma. Тези състояния са преходни и се наблюдават от специалистите в болницата, обичайно отминават за дни до седмици.

Това със сигурност ще ви даде малко повече яснота защо този новодошъл човек на снимката изглежда с малко по-ексцентрична форма на главата. В процеса на раждането е възможно, задържайки се някъде в таза (особено при по-дълги раждания или други особености), черепът да придобие временно конусовиден вид. Това сравнително бързо отминава, до дни. В обичайния случай не е нещо, за което да се тревожите и акушерките и неонатолозите в отделението ще проследят бебето внимателно.

Но ако се притеснявате или не забелязвате да отминава тази ситуация - свържете се с педиатъра на детето, за да отидете на преглед и да обсъдите всичко. При ежемесечните посещения при лекар, ще се измерва и наблюдава главата на бебето, за да е сигурно, че всичко се развива правилно.

И така природата (или според разбиранията ви за живота, който прецените) е намерила начин да ни позволи да се възпроизвеждаме въореки огромните си, умни мозъци 🤓😜!

Изумително, нали?!


🐻💛🐝

Даниела Лютакова, акушерка • IBCLC

☎️за консултация в кабинета: 0886860223 (в работно време, в делничните дни, само за запазване на час)

📱за online консултация: www.healee.com/en/676883

(*за препубликуване на съдържанието е необходимо споделяне с share/сподели бутона на Facebook или с активна препратка (активен tag или връзка/link) за автора/авторите)

•••

💌

bottom of page