top of page
  • Writer's picturelyutakovadaniela

Кога е гладно бебето?

Как ни показва бебето 👶🏻, че е гладно и вече е време да го сложим на гърдите си 🤱🏻?


Плачът е късен сигнал за глад, това сме си го говорили, вие вече го знаете добре🤓, но! Ето по подробно илюстрирана картина 🧐, с която да си преведем какво иска да каже гладният човек 😋 и колко бързо да му предложим ( • ) ( • )!


На първия ред, в зелено:

💚бебето е гладно

💚размърдва се

💚отваря уста

💚върти глава - търси гърдата

На втория ред, в оранжево:

🧡бебето вече е наистина гладно

🧡протяга се

🧡започва да се движи повече

🧡приближава ръце към устата

На последния ред, в червено:

❤️бебето е ядосано и гладно

❤️плаче

❤️движи се усилено

❤️започва да се зачервява

Пристъпете към кърмене още на 💚зелено💚!


(Източник и картинка: Milky Mama)


🩷🩷🩷

Важно уточнение - кърменето на поискване е препоръчително, но е важно да знаете и какво точно означава!

Кърмене на поискване означава да предлагате гърда на детето регулярно, през цялото денонощие, но не по-рядко от 8 пъти за 24 часа. Това означава, че следва да нямате пауза по-дълга от 3 часа между храненията (от начало до начало се брои). Означава да има бебето свободен достъп до гърдите, неограничен престой, предлагане и на 2-те гърди, включително и нощем. Проследявахте за това, донато му хванете “цаката” и се научите да разпознавате сигналите за глад - после става втора природа 🙂. За да прецените дали всичко е Ок - следете резултатът в пелените и проследявайте наддаването 🤓!

Ето и преводен текст за първите дни с ново бебе, който точно в целта:

“Вероятно най-шокиращото в това да имаш новородено е цялото количество време, което то се нуждае да прекарва на гърдите на майка си. Може да е абсолютно неочаквано разтърсващо за повечето майки, особено ако това е първото ви бебе. Не казвам това, за да стряскам майките, а наистина искам да разберат, че бебетата имат нужда да са често на гърда. Телата им не работят спрямо нечий часовник. Най-първото, което казвам на майките: ако бебето помръдне - сложи го на гърда. Знам, че може да изглежда крайно. Един от най-ранните знаци за глад е размърдването на бебето. Сега... защо го казвам?

На първо място, през първите 2 седмици задавате тона за целия ви капацитет за производство на кърма - важна е честата стимулация.

На второ място - така бебето се упражнява да суче, задава заявка за преминаване на кърмата ви в зряла, помага на бебето да изака мекониума и да започне да наддава.

Знанието за тези неща е причината, поради която е важно да имате някакви познания за кърменето преди появата на бебето. В болницата няма да ви кажат всичко, нито пък вие ще сте в състояние да възприемете цялата информация. Учете за кърменето преди това, сякаш е вашата работа.. най-важната работа на света.

Посетете пренатален (преди раждането) курс за кърменето. Така няма да сте толкова шокирани, когато бебето ви поиска да суче за 5-ти път през последните 2 часа.”

Текст на:

📍Barbara Demske, мед. сестра & IBCLC


Не се колебайте да потърсите помощ, за да се ориентирате първите дни - това е съвсем естествено и ако имате нужда - просто не отлагайте!

Щастливо кърмене!


🐻💛🐝

Даниела Лютакова, акушерка • IBCLC

📱за online консултация: www.healee.com/en/676883


(*за препубликуване на съдържанието е необходимо споделяне с share/сподели бутона на Facebook или с активна препратка (активен tag или връзка/link) за автора/авторите)

•••

💌

bottom of page