top of page
  • Writer's picturelyutakovadaniela

Разбират ли всички от кърмене? Или за кърменето като биологична норма.

“О, с тези зърна няма как да стане!”

“Трябва да си почива стомахчето нощем.”

“Сигурно нямаш достатъчно кърма!”

“Вече е много голям да суче, отбивай го!”

“Не спи добре, защото още го кърмиш!”

“Така, ако правиш, ще свикне с теб и ще си имаш проблеми…”

“Ще почнат да ти се чупят костите от това дълго кърмене!”


Кой не е чувал тези бисери, кой не се е фрустрирал от липсата на жива, истинска подкрепа, вместо непоискани акъли…


Знам, че аз лично съм чувала тези “мъдри мисли” по коя кърмачески път. Някога от близки, но за съжаление - и от специалисти.

Забелявам, че всички се чувстват много уверени в даването на съвети за кърменето. Никога почти не споделят реално как се е случило при тях - дали (с тези съвети, които дават) са постигнали своите цели в кърменето? Дали тези насоки са базирани на стабилни доказателства? Може ли да се обясни защо тази насока/съвет е подходяща да се даде в този конкретен случай?


И напоследък си мисля, май кърменето стана от онези теми, на които всички се изказват компетентно, но реално…. все по-малко казваме обоснованите факти и все повече говорим празни приказки.

Кърменето е полезно. Кърменето е най-доброто.  Дори компаниите за адаптирани млека и шишета ни уверяват в това уставно….


НО!

Какво правим за кърменето? И просто полезно хранене ли е то?


Всъщност, е много повече. Щом целият ни вид носи име, означено на един процес (ние сме бозайници, от бозае - суче/храни се с млякото на майка си), значи има нещо много основополагащо и значимо в него.

Кърменето е биологичната норма - така сме предвидени да започнем живота си. Чудесно е, че с невероятния си мозък, човечеството е измислило сравнително безопасен вариант на хранене за случаите, в които не е възможно.

Но все по-задълбочени проучвания и изследвания изясняват дълбокия смисъл на естественото хранене.


Освен добре известния факт, че кърмата е видово специфично мляко - човечето яде човешко мляко; китчетата - китско; зебричките - от зебра… Защото от всяко бебе се изисква различен растеж и се развиват с приоритет различни възможности.

Знаем, че човешкото бебе “расте на мозък”, в нервната система се случва най-изумителното и бързо развитие. За сравнение, теленцето расте интензивно на размер и може да се изправи на краката си много скоро след раждането. Това виждаме и в млякото на майките им - краве млякото е с много повече съдържание на протеин (който върши работа за 40 пъти по-бързото наддаване на тегло на телето спрямо кърменото бебе), а човешкото мляко е богато на мазнини, особено на полиненаситени мастни киселини (почти 5 пъти повече са като % в човешкото мляко, спрямо краве млякото).


Знаем и за изследванията върху олигозахаридите на човешкото мляко - тази причудлива съставка на кърмата, от която има по много в нея, но реално… не носи хранителна стойност за бебето. Защо така? Защото тези специфични олигозахариди хранят… добрата микрофлора на бебето, добрите бактерийки, на които разчитаме за здравето и имунната система на човека.


Кърменето включва и много повече от течността, с която я храним бебето.


Създава се жива връзка между майката и детето - има механизми, по които майчиният организъм взима информация от бебето при кърменето (чрез ареоларните жлези, когато целува бебето…) и успява да достави фино настроена към ситуацията и бебето си кърма. Когато бебето боледува, когато бебето се е срещнало с вирус, когато му растат зъбки - кърмата слиза с малко повече екстри, които да успокоят и подкрепят бебето.


Освен това, кърменето има и обучителна функция - кърмата също следва циркадния ритъм и помага на бебето да привикне към смяната на ден и нощ. И сутрешната кърма е чудна, и вечерната, и нощната, но когато се спусне мрак, в млякото на мама се спускат и съставки, които помагат а на бебето да се отпусне и да спи по-добре.


Но не на последно място е тактилният контакт или докосването между майката и бебето. Когато има изключително кърмене - той е чест и продължителен, а това  подпомага развитието на бебето и психо-емоционалния му комфорт и съзряване.


Тоест, когато някой ти каже “Какво толкова се тръшкаш за това кърмене?!” или когато вместо подкрепа и помощ да продължиш получиш “Няма смисъл, отбивай го вече” - знай, че смисъл има. Всяка кърмаческа история е индивидуална - всеки преживява този етап по различен начин, има различни предизвикателства, доста спънки. Но заслужаваш истинска подкрепа, за да случиш храненето на бебето, както на теб ти се иска.


Моят съвет е - подгответе се предварително, по време на бременността, за да плавате по-гладко после. Внимателно избирайте на кого да се доверите за това. Всяка обвързаност с фирми за шишета (които често правят и помпи) или млека е сигнал за вас, че нямате гаранция за това, което ви се обяснява. Често са реални факти, смесени с подвеждащи такива и е непосилно за вас да се ориентирате кое кое е… Не го казвам просто аз, казва го и Световната здравна организация, и УНИЦЕФ, и the Lancet

Можете да прегледате възможностите за обучение от подготвена акушерка, която НЕ работи за тези фирми или с тяхно спонсорство, както и да проучите кои са доброволните консултанти на Ла Лече Лига и НАПК във вашето населено място. Ако имате възможност, най-добре е да се  подготвите със специалист (особено ако има нещо по-специфично около бременност и раждането или имате някакви конкретни притеснения) - това са сертифицираните към Международния борд консултанти по кърмене или IBCLC.

bottom of page