top of page
  • Writer's picturelyutakovadaniela

Проучвания доказват непозната досега защитна роля на кърменето

Подготвяте се за пътуване или приключение и какво има в спешната ви аптечка?

Кислородната вода (водороден пероксид) със сигурност е там.


Няма да повярвате къде още я има - spoiler: кърменето е просто изумително!


Изследвания, проведени през 2015 и 2018 разглеждат взаимковръзката между ензими в човешкото мляко и определени съединения в слюнката на бебето. Изглежда, че те си влияят взаимно, чрез химична реакция, и в резултат се произвежда водороден пероксид, който потиска бактериалния растеж за поне 24 часа и е ефективен срещу стафилококи и салмонела.


Проучването от 2018, което включва опит да се имитира средата в устата на човешкото бебе по време на кърмене, установява, че реакцията между кърмата и бебешката слюнка може да повлияе на изграждането на здравословна микрофлора в устата и червата на бебето (микробиом).


Този “уникален биохимичен синергизъм” разчита на различната концентрация на тези съединения в бебешката слюнка, като те са поне 10 пъти повече, сравнено със слюнката на порасналия човек (накратко човекът, който вече не приема кърма).

Ето, сега знаем още нещо за кърменето, което да ни мотивира да го насърчаваме, да се учим и да се грижим за него адекватно. И не само тази седмица 😜.


Защото с всяко кърмене, детето на практика получава защита от инфекции и помощ при настъпила вече такава.

Истинско лечебно хранене от ( • ) ( • ) ни!


Източници:


🐻💛🐝

Даниела Лютакова, акушерка • IBCLC

📱за online консултация: www.healee.com/en/676883


(*за препубликуване на съдържанието е необходимо споделяне към блога или с share/сподели бутона на Facebook или с активна препратка (активен tag или връзка/link) за автора/авторите)

•••

bottom of page